Jak pěstovat česnek

Autor: Markéta Musilová

Jste už ostřílení pěstitelé česneku, nebo teprve přemýšlíte, že začnete? Ať tak nebo tak, je důležité dodržet některé zásady, aby se vaše úsilí vyplatilo a nemuseli jste do bramboračky používat vždy jen uzený česnek. Zajímá vás, které to jsou? Tak se pojďme podívat, zač je toho česnek.

Jak a kdy sázet česnek?

První otázkou, která vás pravděpodobně napadne, je, kdy je ten správný čas zasadit česnek. A na tu vám odpověď nedáme, musíte si sami zhodnotit, co je pro vás výhodnější. Správný čas závisí na vašich preferencích a podmínkách pěstování, ale také na odrůdě. Počasí už není co bývalo, a tak předpokládat, že v té či oné době bude ležet sníh, bohužel nelze. Lze ho tak sázet prakticky kdykoliv od října do března.

  • Zasadit česnek na podzim je vhodné pro oblasti s mírným klimatem. Česnek zasazený na podzim má více času k zakořenění a má tak tendenci poskytnout větší a robustnější palice. Navíc má na jaře rychlý start, pokud je dostatek vláhy.
  • Zasadit česnek až na jaře je vhodné pro ty, kteří žijí v oblastech s chladnějším podnebím. Sklizené paličky mohou být menší, zato s výraznější chutí.

Druhá věc, nad kterou si můžete lámat hlavu, je druh a původ sadby. Český česnek byl měla být jasná volba, vždyť jeho pěstování má u nás obroskou tradici a bylo zde vyšlechtěno mnoho odrůd, namátkou třeba Bjetin, Vekan nebo Slavin. Pojmy typickými pro českou produkci česneku je tzv. paličák a nepaličák.

Tipy pro úspěšné pěstování česneku

  • Česnek roste nejlépe v dobře propustné půdě s dobrou vlhkostí. Před zasazením obohaťte půdu kompostem. Vyberte slunné místo.
  • Rozdělte paličky česneku na jednotlivé stroužky a zvolte ty nejzdravější k zasazení.
  • Zasaďte stroužky česneku do připravené půdy asi 5–10 cm hluboko a přibližně 10–15 cm od sebe. Vždy dbejte na vertikální orientaci stroužku - špičkou nahoru.
  • Pravidelně zalévejte, odstraňujte plevele a udržujte okolí rostliny čisté.
  • Použijte organické postřiky nebo přírodní repelenty k ochraně česneku před škůdci. Skvěle také funguje pěstování česneku společně s jahodami.

Vytouženou sklizeň česneku předznamenají natě

Jak už je patrno z termínů sázení, ani pro sklizeň neplatí jednoznačný čas. Česnek vysazený na podzim může být připraven v červenci, ten jarní zase v září nebo v říjnu. Paličák / nepaličák, konkrétní odrůda, průběh počasí, to vše zamíchá kartami. Jak tedy poznat, že nadešel jeho čas? Podle natě! Pokud žloutne, odshora usychá, ohýbá se k zemi - je rostlina připravena vydat svůj podzemní poklad!

Pro sklizeň vyberte suchý a slunečný den, zralý česnek už nesnese vlhkost v žádné podobě (a pokud jste ho nechali v zemi příliš dlouho a navlhnul, velmi snadno při skladování podléhá hnilobě). Nejlépe už ráno vytáhněte paličky ze záhonu, dobře očistěte a nechte do odpoledne na slunci oschnout.

Náš tip: Nechce se vám česnek pěstovat doma? Vydejte se na medvědí česnek. Zjistěte kde roste a jak ho poznáte...

Správně uskladněný česnek vydrží až do další sklizně

Oschlý česnek i s natěmi svažte provázkem nebo spleťte do copů. Vyberte pro něj suché a dobře větrané místo, například na půdě a zavěste jej. Schnout tam bude zhruba měsíc. Poté ho můžete nechat tak anebo natě odstřihnout a uchovat v bedýnkách, koších a síťkách - stále musí větrat. Vyberte pro něj tmavé místo nebo alespoň šero, a vlhkost do 60%.

Pravidelně kontrolujte, a pokud objevíte nahnilý stroužek, okamžitě jej odstraňte, aby nenakazil ty zdravé. Pěstování česneku je krásný relax, ale stále můžete mít český česnek ve skvělé kvalitě i bez práce, u nás, v Česnekovém ráji. Kdykoliv si vzpomenete, můžete s česnekem ukázat svoje kulinářské umění a uvařit si třeba tradiční česnekovou polévku nebo dokonalou česnekovou pomazánku, která nesmí chybět na žádné oslavě.