Polévka je grunt, a česneková obzvlášť!

 Autor: Markéta Musilová

Nechcete být špunt, a uvařit si skvělou polévku? Přečtěte si, čím vším vyniká obyčejná česnečka, a možná vás popadne chuť naservírovat na stůl půlku oběda nebo celou večeři s typickým aroma okamžitě. Neměl by to být problém, vždyť většinu ingrediencí má každý běžně doma…!

Proč a jak si uvařit česnekovou polévku?


Klasická česnečka je zaručená pomoc hned v několika případech. Samozřejmě toto skvělé a zdravé jídlo utiší hladové žaludky, osvědčená je jako “vyprošťovák” po prohýřené noci a zaručeně vám uleví i při rýmě a nachlazení, díky obsahu síry a stovek dalších cenných látek. V kombinaci se silným vývarem nemá konkurenci. Její příprava není nic obtížného a zvládne ji každý, kdo je ochoten trávit v kuchyni trochu času vdechováním vydatné česnekové vůně.


Jeden, dva, tři, … deset?!


Sílu česneku byste měli mít v nejlepším případě odzkoušenou. Že česnek není dostatečně silný, poznáte pravděpodobně na první dobrou, pokud je seschlý a nevoní, což může mimo jiné způsobit nevhodné skladování. Pokud nejeví známky plesnivění nebo hniloby, můžete  ho použít, ale budete ho potřebovat o dost více. A čím se tedy řídit? Orientačně se dá počítat jeden stroužek na jednu deci (100 ml) tekutiny. Je-li v receptu půl litru vody (vývaru), použijeme 5 stroužků.

Náš tip: pokud se vám nechce zbavovat slupky a drtit hromady stroužků (například u krémové česnečky, kde je jich potřeba opravdu hodně), použijte česnekovou pastu. Usnadní práci, a neobsahuje nic, než česnek a sůl. Proto polévku po jejím použití už nesolte, stačí množství v
pastě. Výborně poslouží i při pečení nebo grilování masa, do omáček, těstovin, ... 


S přidáním česneku nespěchejte


Ačkoliv část stroužků nakrájených na kolečka přijde občas do základu polévky hned po cibuli, to, co dodá polévce sílu a aroma, je těch pár, které přidáte až nakonec. Nebudou nakrájené, nýbrž prolisované nebo nastrouhané, což zajistí pouze kvalitní kuchyňské náčiní. Pokud byste přidali česnek dříve, připravíte se pochopitelně o část chuti, ale především o jeho vliv na zdraví. Kdo dá přednost svěžímu dechu, ten se zlepšení imunity,
snížení hladiny cholesterolu ani antioxidačních účinků nedočká. Vydržte tedy do poslední minuty a po přidání vypněte sporák a nechte už jen zlehka přejít varem.


Česnečka, oukrop, krémová, …


Variací česnekové polévky je nespočet. Přidávají se do ní brambory, zašlehává vejce, sypou krutonky, rozpouští se v ní sýr, dokonce i syrečky. A obvykle si opravdu vystačíte s tím, co najdete v lednici a spíži. Nejjednodušší je oukrop, jehož nejprostší verze je pouze stroužek česneku v talíři přelitý vývarem z brambor a koření. Ozvláštnit se dá slaninou, přidáním sýra, nebo rozmixováním na hladký krém. Na jaře si určitě obstarejte medvědí česnek a uvařte polévku z jeho svěžích listů.

Česnek by měl ve vaší kuchyni zkrátka zaujímat čestné místo, jelikož jeho blahodárné účinky a snadná dostupnost z něj dělají bezesporu lokální superpotravinu. Kromě polévky se hodí do řady dalších jídel, inspirujte se našimi recepty.

Oukrop: klasický staročeský recept, kde navíc zužitkujete zbytky tvrdého chleba


○ dvě střední brambory
○ 1 litr vody
○ 1 lžíce kmínu
○ 1 lžíce majoránky
○ 8 stroužků česneku (podle chuti a síly česneku)
○ 2 lžíce sádla
○ sůl
○ čerstvě mletý pepř
○ 4–8 krajíců chleba

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, a vaříme s kmínem, majoránkou, 4 prolisovanými stroužky česneku a solí do změknutí. Pak přidáme zbývající prolisovaný česnek a vaříme 1 minutu. Vedle na pánvi rozehřejeme sádlo, a opečeme na něm chleba, rovněž nakrájený na kostičky, se kterými hotovou polévku podáváme. Oukrop je tradičně “chudé” jídlo, ale pokud chcete, aby byl vydatnější, přidejte do hotové polévky několik rozšlehaných vajec (rozmíchaná v misce vlijete a budete za stálého míchání vařit, dokud hmota nezpevní). Teprve potom přijdou na řadu krutonky.


Česnečka se sýrem: vylepšení klasické česnečky


○ 4 větší brambory
○ 10 stroužků česneku
○ 1 cibule
○ 1 l vody nebo zeleninového vývaru
○ 1 lžíce másla
○ 1 lžička majoránky
○ 1 lžička drceného kmínu
○ čerstvě mletý pepř
○ sůl
○ 150 g tvrdého sýra (edam, gouda) nebo syrečků

Rozpustíme máslo, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a pět stroužků česneku na plátky. Obojí necháme pouze změknout, přidáme brambory na kostičky, rychle osmahneme a zalijeme vodou nebo vývarem. Vaříme do změknutí s kmínem. Jakmile jsou brambory
měkké, přidáme majoránku a zbytek prolisovaného česneku, necháme přejít varem a dle chuti dosoíme a dopepříme. Do hotové polévky na talířích přidáme hrst strouhaného sýra a počkáme, až se napůl rozpustí, teprve pak podáváme.


Polévka z medvědího česneku


○ 1-2 střední brambory
○ 2 velké hrsti medvědího česneku
○ 1 l vývaru
○ mletý pepř
○ sůl
○ špetka muškátového oříšku
○ 150 ml smetany ke šlehání

Brambory nakrájené na kostky dáme vařit s vývarem, osolíme a okořeníme. Když jsou téměř měkké, přidáme listy medvědího česneku a dovaříme. Na závěr přilijeme smetanu a tyčovým mixérem rozmixujeme a případně naředíme vodou. Vyzkoušejte k ní krutonky, opečený toast
nebo kuličky do polévky.

Krémová česneková polévka


○ 2 lžíce másla a 1 lžíce na opečení krutonků
○ 1 velká cibule
○ 2 paličky česneku (cca 25 stroužků)
○ 3 snítky čerstvého tymiánu a jedna na ozdobu
○ 4 střední brambory
○ 500 ml zeleninového vývaru
○ 150 ml plnotučného mléka
○ mletý bílý pepř
○ sůl
○ pečivo na krutonky
○ hladkolistá petržel

Nejprve si připravíme česnek, oloupeme a prolisujeme ho do misky. Na másle necháme změknout cibuli nakrájenou najemno, přidáme česnek a tymián bez stonků a opékáme zhruba minutu a půl (pozor, aby se česnek nezačal připalovat, zhořknul by). Přilijeme vývar, přidáme brambory na kostičky a vaříme asi 15 minut, než změknou. Výsledek rozmixujeme mixérem, rozředíme mlékem na ideální konzistenci a dochutíme solí a pepřem. Na zbylém másle opečeme krutonky a posypeme s nimi polévku na talířích společně s nasekanou petrželkou a tymiánem.