Znáte recept na dlouhověkost? Pojďte ochutnat český černý česnek

Autor: Ing. Barbora Hrubcová

Pokud je bílý česnek považován za krále kuchyně, tak černý česnek je jeho císařem. Máte rádi česnek a přes to chcete pozvat na večeři třeba i hraběte Drákulu? Černý česnek je jasná volba, jeho chuť se podobá mnohému a přes to je jedinečná. Černý česnek využijete v receptu slaném i sladkém. Obsahuje zdraví prospěšné látky, které mohou mít vliv na obranyschopnost organismu a jeho dlouhověkost.

Kde se vzal černý česnek?

Podle dostupných zdrojů se černý česnek objevil v Koreji. Dnes je jeho hlavním ekologických výrobcem a distributorem Čína. Na našem trhu je v nabídce i český černý česnek.

Za každým zázrakem stojí žena a mimochodem dva muži. Starý příběh vypráví jak Kim-Bao-ho nechal čistě náhodou několik bílých česneků v keramickém hrnci na zápraží svého domu v Koreji. Hrnec stál mnoho dnů na slunci během velmi horkého léta. Když si pan Kim-Bao-ho vzpomněl na svůj česnek, byl úplně černý. Jeho šetrná žena, jako správná hospodyně, česnek nevyhodila. Pomazala jím maso, které dala péci. Maso bylo výborné a chutné. K prvnímu našlápnutí do světa gastronomie přispěl vnuk pana Kim-Bao-ho, který se chtěl stát kuchařem. Ohromil svého nadřízeného v restauraci receptem své babičky, maso na černém česneku. Jaká byla cesta černého česneku dál, to už historie přesně neříká, ale vy máte možnost zkusit ho na vlastní maso, ve své kuchyni.

Proč je česnek černý?

Černý česnek získá svou typickou černou barvu díky chemickým reakcím nazývaným Maillardův proces. Chemický zázrak má na svědomí hnědnutí a to nejen česneku. Je to přirozený proces i pro cibuli nebo stojí za zrodem hnědé kůrky chleba. Je to jakási několikatýdenní karamelizace. Česnek získá svou nezaměnitelnou barvu, chuť, vůni a měkkou texturu.

Jak se vyrábí černý česnek?

Výroba černého česneku je jednoduchá. Rad a možností je více, jen se v nich neztratit. Pojďme si to trochu osvětlit, aby se v tom i Drákula trochu vyznal.

Černý česnek vzniká:

  • Fermentací bílého (kuchyňského) česneku. Při použití procesu fermentace (kvašení) se mění během cca 3 týdnů bílé zlato v černý diamant. Poté ho čeká ještě týden ležení na speciálních roštech, aby vychladl a uschl. Stroužky česneku se zmenší. Kvašení probíhá za vysokých teplot (60 až 90 °C) a vlhka, bez užití konzervačních látek. Během procesu se mění samotná chuť česneku, vzhled a vlastnosti.
  • Zráním při mírné teplotě v hliněné nádobě po dobu 20 měsíců.
  • Metodou staření, tedy sušením bílého česneku při určité teplotě. Vlhkost nehraje roli. Metodu vymysleli vědci ze Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity. Vyzkoušeli různé odrůdy českého česneku a tvrdí, že co odrůda, to originální chuť. Pojďte je vyzkoušet i vy. Český česnek je celkově oproti Asijskému intenzivnější a chutí výraznější.

Jak chutná černý česnek?

Černý česnek má specifickou, jemnou, nasládlou chuť. Říká se, že připomíná karamel, rozinky, melasu, skořici, pečené švestky nebo tamarind. Přirozený proces kvašení pomůže ke ztrátě štiplavé chuti a zápachu. Můžete tedy s klidným kulinářským srdcem pozvat na své pečené maso i pana Drákulu. Nepodráždíte mu žaludek, ani lidem, co jsou na bílý česnek citlivý.

Proč je dobré jíst černý česnek?

Podle studií má černý česnek více vitamínů a antioxidantů. Asijské státy vnímají černý zázrak jako prostředek k posílení imunity,  zajištění dlouhověkosti nebo dokonce k prodloužení mužského přirození. Nejlépe je ho jíst ráno po probuzení.

Je černý česnek superpotravina?

Černý česnek je malý zázrak, který přináší pozitivní vliv na lidské zdraví. Má více vitamínů a antioxidantů než bílý česnek. Díky tomu získal své místo v oblasti zdravého stravování, gastronomii a mezi superpotravinami.

Pojďme si představit, s čím může černý česnek pomoci lidskému tělu. Pro černý česnek bije srdce, může mít pozitivní vliv na snížení sLDL cholesterolu. Během chuťového zážitku může pomoci s trávením, ochránit játra. Oplývá antibiotickými vlastnostmi, může snižovat riziko hypertenze, mrtvice či trombózy. Jeho antioxidační účinky mohou zapůsobit na obranyschopnost, snížit symptomy astmatu a alergie. Podle různých vědeckých studií se černý česnek zapojuje úspěšně také do prevence a boje s rakovinou. Chcete také získat pro své zdraví trochu toho černého zázraku, ale zkrátka vám nechutná? Nevěště hlavičky a zkuste jinou formu, např. v tabletách.

Do jakého receptu se hodí černý česnek?

Je to ingredience, která pozvedne chuť pokrmu. Až přijdete z práce a vaše drahá polovička spolu s jeho malými, hladovými kopiemi budou nedočkavě šilhat po sporáku, sáhněte po černém česneku. Nejen, že jídlo bude rychle, obohacené o látky, které byste stěží do své hladové party dobrovolně dostali, ale i lahodící oku. Černý česnek je ingredience vhodná do receptů na slaná a překvapivě i sladká jídla. Jeho textura je spíše měkká. Je možné ho rozetřít, pokrájet či rozdrtit. Ideálním parťákem je černý česnek k masu, zelenině, k těstovinám, do polévek, do rizota. Hodí se na různé dipy, dresinky, marinády, omáčky, zálivky. Ostudu neudělá ani u smaženého či dušeného pokrmu. V Asii se černý zázrak přidává do energetických nápojů a do zmrzliny. Je nečekaným parťákem oblíbené čokoládové. Co tak zkusit recept na Flapjacky s čokoládou a černočesnekovou polevou? Rád si popovídá s chutí vanilky a medu. Med se stroužkem česneku příjemně pozvedne chuť sýru, uzeniny. Můžete ochutnat přímo černý česnek s medem. Tak dobrou chuť.