Pesta z medvědího česneku
Medvědí česnek roste na jaře jen velmi krátkou dobu, díky pestu si ale jeho skvělou chuť i účinky můžete užívat kdykoli během celého roku.
Pesto je totiž ideálním způsobem, jak uchovat medvědí česnek i na později.
A cože to vlastně to pesto je? Je to původem italská omáčka z rozmixované bazalky, která se používá hlavně k těstovinám, rajčatům nebo grilovanému masu. Výroba pesta z medvědího česneku probíhá podobně, avšak bazalka je nahrazená rozmixovanými listy medvědího česneku naloženými v oleji.
Pesto z medvědího česneku je velmi zdravé. Medvědí česnek totiž obsahuje celou spoustu vitamínů a cenných látek pro posílení imunity. Právě proto se často používá také při jarních detoxikačních kúrách.
Použití pesta z medvědího česneku je navíc velmi široké. Fantazii se v tomto případě meze nekladou, proto můžete najít nejrůznější možnosti jeho použití v různých kuchyních. Ať už je to pesto z medvědího česneku s kešu a rajčaty, čisté bio pesto bez příměsi nebo třeba pesto se slunečnicí.
Pesto se navíc skvěle hodí i jen tak na namazání – Jirka Knobloch jej s oblibou maže na rozpečené bagety, jednohubky nebo jej přidává do pomazánek.
Je spíše libo čistě česnekové pesto z klasického česneku, dýňové pesto nebo třeba pesto z česnekových výhonků a stvolů, které má spíše zeleninovou příchuť? Tato další skvělá a chutná pesta najdete v kategorii s česnekovými pesty. Pokud jste si ale zamilovali pesta, pak jistě velmi rychle přijdete na chuť také česnekovým pastám, které mají velmi podobné použití. Do zeleninových či těstovinových salátů by vám zase neměla chybět česneková zálivka či ocet.