Čerstvý český česnek
Jirka Knobloch, gurmán na slovo vzatý. Ten chlapec se vyzná! Proč? Miluje český česnek. Ví, co je nejlepší, proto také prodává pouze a jen český česnek.
Český česnek je zlatý poklad. Nemusíte čekat, až ho přivezou Blaničtí rytíři. Česnek patří k nejstarším bylinám. Hodí se nejen do kuchyně jako gastronomické blaho, ale má celou plejádu léčivých a blahodárných účinků. Český česnek je především paličák. Česnek vypěstovaný na českých polích a zahradách má svou jedinečnou, silnou, výraznou, ušlechtilou chuť, která se zkrátka nezapře. Češi, předchůdci Jirky Knoblocha, si ho tak vypěstovali. Pokud jste tým jemňoušů, je pro vás nachystaný nepaličák. Má více stroužků, lépe se skladuje a není tolik ďábelský. Od hlavičky po paličku si s ním uděláte radost. Kdo potřebuje dohnat podzimní sázení, je nepaličák česnek jasná volba.
Co je česnek vlastně zač?
Česnek patří do čeledi amarylkovitých stejně jako medvědí česnek, pažitka a cibule. Je z nich ovšem nejvyšší. Může vyrůst až 90 cm nad zem a pod zemí se nachází palice s 6 až 12 stroužky, která je oblečena do pergamenových slupek.
Staří Řekové říkali česneku „páchnoucí růže“. Typickou vůni, chuť a štiplavost českého česneku mají na svědomí éterické oleje. Nejdůležitější je alicin. Česnek obsahuje mnoho vitamínů (B, K, C), minerálů (vápník, hořčík, draslík, fosfor, železo, mangan, zinek, jod, měď), bílkoviny a cukry. Je zdrojem flavonoidů.
Jaké existují odrůdy česneku?
Odrůd česneku je poměrně dost, každý si vybere. Nejznámější a nejprodávanější odrůdy sadbového česneku jsou: Lukan, Vekan, Blanin, Anton, Benátčan, Bjetin, Džambul, Slavin, Matin, Japo II, Havran, Unikát, Tristan, Lumír, Havel, Janko, Mirka, Rusinka, Slavin II, Záhorský II. Jirka Knobloch je klasik a zatím prodává Bjetin a Slavin.
Bjetin – nafialovělý ranný paličák s osmi stroužky příjemné, velmi ostré chuti, který potěší žlučníkáře.
Slavin – fialový paličák s krásnými, pravidelnými 10 až 15 stroužky, příjemné, ostré, ušlechtilé chuti.
Proč jíst česnek?
Český česnek má zkrátka grády a říz. Má skvělé využití při vaření v kuchyni a blahodárné účinky na zdraví. V dávné historii byl využíván jako léčivka pro jeho antibakteriální a antimykotické účinky. Podle odborných studií může pomoci se snižováním cholesterolu, má vliv na krevní tlak, srážlivost krve (srdeční záležitost, očividně), posiluje obranyschopnost organismu, pomáhá bojovat proti civilizačním chorobám, zvyšuje odolnost lidského těla, podporuje dlouhověkost, prý má vliv i na libido a patří k afrodiziakům. Pro ty, kteří úplně netouží oslnit výrazným dechem během rande, se více hodí například kapsle.
Kam se hodí česnek? Všude!
Těžko byste hledali univerzálnější bylinu do kuchyně, než je český česnek. Jeho využití od sirupů, zálivek, polévek, salátů, omáček, hlavních chodů přes nakládání, zavařování, pečení až po sladké dezerty, je fenomenální. A to ho můžete jíst i syrový! Česnek využijete sušený, vařený, pečený, nakládaný. Budete ohromovat i delikatesami z černého česneku nebo medvědího česneku. To vše s grácií Jirky Knoblocha a silou přímo medvědí. Český česnek lahodí gastronomicky a zdravotně. Pokud se vám nechce vůbec nic a přesto toužíte po česneku, stačí si jen vybrat v česnekovém ráji.