Velikonoční nádivka - klasika, která musí být s česnekem

Nestihnete se ani nadít a už musíte něco nadít. Stejně rychle jako jarní úklid přijdou velikonoce, a s nimi vajíčka, pomlázky, zajíčci, mazance a pochopitelně nádivka. Do repertoáru svátků jara patří tradičně ta s uzeným, ale můžete ji připravit i bezmasou. Může existovat jako samostatný pokrm, a nebo být věrná svému názvu a naditá například v kuřeti. Nezklame v žádné podobě. 

 

KDO NENÍ NÁDIVA, NADÍVÁ!

Jelikož s námi bloumáte česnekovým rájem, jistě vás zajímá, jak ho propašovat také sem. Pro drsoně samozřejmě skvěle poslouží čerstvý lisovaný česnek (anebo jeho pohodlnější varianta - česneková pasta), ale ne každý chce mít až tak veselé velikonoce, a tak použijme raději česnek sušený.

 

Není nač čekat, tady jsou suroviny:

 

  • 6 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
  • 250 ml mléka
  • 8 rohlíků
  • hrst nasekaných kopřiv
  • hrst nasekané petrželky
  • 400 g uzeného masa (nejlépe krkovice)
  • sůl
  • pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • lžička sušeného česneku
  • sádlo
  • máslo
  • strouhanka

 

Postup na přípravu velikonoční nádivky: 

  1. Bílky ušlehejte do tuhého sněhu.
  2. V míse rozkvedlejte žloutky s mlékem. Přidejte špetku muškátového oříšku a lžičku (nebo dvě…?) sušeného česneku. Touto směsí zalijte kostičky pečiva a nechte nasáknout.
  3. Nastavte teplotu trouby na 180 °C.
  4. Pekáček vymažte sádlem a vysypte strouhankou.
  5. Připravte kopřivy - nejprve je spařte horkou vodou a pak pokrájejte na menší kousky.
  6. Kopřivy společně s pokrájenou uzeninou a nasekanou petrželkou vmíchejte k připraveným kostičkám pečiva. Dochuťte solí a pepřem. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
  7. Směs přendejte do připraveného pekáčku a poklaďte tenkými plátky másla. Pečte v předehřáté troubě 20-30 minut, nebo dokud nádivka nezíská zlatavou barvu.

 

Velikonoce jsou plné tradičních pokrmů, ale nebojte si je ozvláštnit moderními postupy nebo ingrediencemi. A protože Jirka Knobloch ví, že kde je bílá, musí být i černá, jednou takovou ingrediencí může být třeba černý česnek. Co je vlastně zač, si můžete přečíst na našem blogu. Anebo místo sádla použít na vymazání pekáčku česnekový olej. Zvýrazňování česnekové chuti se zkrátka meze nekladou, a my vám rádi poskytneme vše, co k tomu potřebujete.

 

Tak veselé česnekové Velikonoce!