Vydejte se s námi na medvědí česnek

Autor: Marek Kočan

Medvědí česnek je favoritem Jirky Knoblocha. Dopustit na něj nedala už babička Knoblochů, a dobře věděla proč. Ne nadarmo je medvědí česnek jednou z nejznámějších bylin tradičního lidového léčitelství. Obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, díky kterým má příznivé účinky na lidské tělo. Je tak dobrý, že jej dokonce chodí sbírat i medvědi. Jen co se proberou z hibernace, vyrazí si právě na medvědí česnek, protože dobře znají jeho čisticí účinky. Pomalu se už blíží ten správný čas, kdy je na jaře vhodné na medvědí česnek vyrazit. Neváhejte proto a vydejte se s námi do lesa na sběr medvědího česneku. Třeba vám dodá i tu medvědí sílu, ve kterou doufali staří Germáni, když jej pojmenovali.

Na co je dobrý medvědí česnek?

Medvědí česnek má jemnější chuť i vůni než klasický česnek, jeho síla je ale opravdu medvědí, proto jsou jeho účinky na organismus stejně silné jako u klasického česneku. Obsahuje velké množství různých živin, například vitamín C, železo, hořčík, jód, vápník nebo antioxidanty. Podle Jirky Knoblocha je to takový malý zázrak přírody, který vám pomůže při celkovém ozdravení organismu. A ani upíři už si na vás nepřijdou. Mezi jeho hlavní účinky patří:

  • Je bohatý na vitamín C a antioxidanty, stejně jako meduňka, proto pomáhá posilovat imunitní systém a chránit tělo před infekcemi.
  • Působí protizánětlivě a antibakteriálně, využívá se proto jako silné přírodní antibiotikum.
  • protiplísňové účinky.
  • Napomáhá čistit tělo i játra od škodlivých látek a ničí parazity – je ideální bylinou pro jarní detox organismu.
  • Pomáhá zlepšit činnost dýchacího systému a díky obsahu hořčinů také trávicího systému.
  • Napomáhá snižovat krevní tlak a snížit tak riziko vzniku srdečních onemocnění.
  • Má celkově povzbuzující účinky – už naši předkové jej využívali také jako životabudič.

Kdy jít na medvědí česnek?

Medvědí česnek je typický jarní efemeroid (pozor na záměnu s hemoroidem). To znamená, že se jedná o vytrvalou rostlinu, která vyrůstá časně na jaře, aby využila dostatek denního světla před olistněním stromů.

Objevuje se v březnu a vydrží až do května nebo června. Na medvědí česnek je ale ideální vyrazit v průběhu března nebo na přelomu března a dubna, kdy jsou léčivé účinky této zázračné rostlinky nejvýraznější. Listy můžeme sbírat až do té doby, než rostlina začne kvést drobnými bílými květy. K tomu dochází koncem dubna a v květnu.

V době kvetení jsou už listy medvědího česneku tužší. Nakonec se bílé květenství změní v tobolku a po odplození se medvědí česnek opět zatáhne do země. Jeho cibulky pak pod povrchem čekají až do dalšího jara, než opět začnou vyrůstat.

Jak poznat medvědí česnek?

Na medvědí česnek nejčastěji narazíte v lužních a listnatých lesích. Má rád vlhko a stín. Objevit ho můžete v okolí potoků, na úpatích svahů, ve vlhkých půdách bohatých na živiny. Sbírají se jeho listy i poupata.

Listy medvědího česneku jsou dlouhé a sytě zelené. Jejich tvar je špičatý, uprostřed jsou buclaté. Jsou měkké a snadno je rozmělníte mezi prsty.

Má to však jeden háček – listy medvědího česneku jsou velmi podobné listům konvalinky vonné, která je prudce jedovatá. Avšak pomůže vám čich – jakmile list rozmělníte mezi prsty, z medvědího česneku se rozline lahodná česneková vůně. To se u konvalinky ani u ocúnu, který je medvědímu česneku také dost podobný, určitě nestane.

Pokud narazíte na místo, kde medvědí česnek roste ve větším množství, vonět po něm bude pravděpodobně celý háj. Legenda praví, že pokud byste šli stále dále, na konci cesty narazíte na rajskou zahradu jménem Česnekový ráj.

Jak zpracovat medvědí česnek?

Medvědí česnek můžete zpracovat několika způsoby. V kuchyni mu nejvíce svědčí příprava za studena, jelikož tepelnou úpravou ztrácí své cenné vlastnosti. Listy medvědího česneku se také s oblibou nakládají do octu nebo do oleje. Naložit můžete také poupata.

Z listů medvědího česneku si ale můžete vyrobit i vlastní tinkturu. Stačí je nakrájet a zalít na 2 týdny lihovinou. Vyrobíte si tak vlastní léčivé kapky s mnoha příznivými účinky.

Doporučujeme: Medvědí česnek je skvělý nejen na maso, připravit si z něho můžete tké pravé domácí pesto podobné tomu bazalkovému. Máme pro vás více receptů na dobroty z medvědího česneku. Vyzkoušíte je?

Jak jíst medvědí česnek?

Medvědí česnek je skvělý klidně jen tak na klasiku. Drobně nakrájenými listy si můžete posypat chleba s máslem nebo se sádlem.

Nejoblíbenější je ale pesto z medvědího česneku, které je ideální na těstoviny nebo jako dip. Medvědí česnek ale můžete použít i do rizota, omáček nebo k masu, výtečný je ve studených salátech. Dělá se z něj také skvělá polévka z medvědího česneku.

Prolisovaný čerstvý medvědí česnek je zase skvělou přísadou do marinády na maso. Možností, jak jíst medvědí česnek, je proto nekonečno. Neváhejte proto a vydejte se na něj v čase, dokud roste.

Jak uchovat medvědí česnek

Medvědí česnek je ideální konzumovat ihned po jeho sběru, v té době si udržuje nejvíce výživových hodnot. Pokud si jej ale chcete uchovat na později, můžete jej uložit do lednice v uzavřené nádobě, kde vydrží několik dní až týdnů.

Pokud jej chcete uchovat po ještě delší dobu, listy nadrobno nasekejte a dejte je zmrazit do mrazáku. Alternativně si můžete zkusit medvědí česnek vysušit.

Jak sušit medvědí česnek?

Před sušením listy medvědího česneku důkladně omyjte a nechte okapat a oschnout. Poté je svažte do menších svazků, které umístíte na teplé, tmavé a suché místo. Ideální je někam je pověsit.

Dobře usušené listy medvědího česneku pak poznáte podle toho, že mezi prsty šustí a snadno se drolí. Sušit můžete případně také v troubě nebo sušičce na bylinky, maximálně však přibližně do 40 °C.

Náš tip: Pokud se vám nechce medvědí česnek sušit, anebo si ho chcete dopřát i mimo sezónu, máme pro vás již hotový sušený medvědí česnek, který si plně zachovává výživové hodnoty čerstvého medvědího česneku.