Pesto z medvědího česneku

Ve váze s vodou vám čerstvé listy medvědího česneku vydrží 2 až 3 dny, nebo je zabalte do vlhké utěrky a dejte do lednice. Pro uchování je listy nasekat a uložit do mrazáku, případně z nich udělat tohle pesto či tinkturu. Recept na pesto z medvědího česneku je skvělou alternativou klasického bazalkového pesta. Dejte si ho s těstovinami, hodí se ale i steaky či ryby a ozdobit jím můžete také jarní polévku či tousty.

Postup

  1. Listy medvědího česneku omyjte, osušte, dávejte je po dávkách do hluboké nádoby a tyčovým mixérem mixujte s trouchou soli nahrubo.
  2. Přidejte zbylé suroviny a umixujte hladkou pastu. Je-li třeba, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a kajenským pepřem.
  3. Povrch zakápněte dalším olejem, aby bylinky neoxidovaly, a skladujte v uzavřené nádobě v chladničce (vydrží maximálně týden). Pro delší uchování pesto zamrazte.

Suroviny

  • medvědí česnek (čerstvý) 100 g
  • sůl mořská (hrubá)
  • kajenský pepř (špetka)
  • 50 kešu oříšky nesolené
  • sýr pecorino 50 strouhaný
  • ořechový olej 150 ml (lze nahradit méně výrazným panenským olivovým, + na zakápnutí)

 

KAM PRO NĚJ
Medvědí česnek koupíte brzy zjara na trzích nebo si ho můžete natrhat v lužních lesích, kde vytváří celé koberce listů. Výtečný je i česnek podivný s užšími listy. Při rozemnutí voní oba po česneku, a tím se liší od jedovaté konvalinky i ocúnu, kterým se vzhledem podobají. 

Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recepty/pesto-z-medvediho-cesneku