Kuřecí kostky se žampiony a špenátem

Pokud nemáme čerstvý česnek, lze použít česnekovou pastu, která se dá rovnou na opečené kostky masa, na dochucení lze použít lžička granulovaného, čímž se chuť výrazně prohloubí a jídlo krásně voní i chutná. I pár plátků česnekových chipsů můžeme přidat na kuřecí kostky, promíchat se solí a pepřem, špetkou (mezi prsty) jedlé sody (maso je pak křehčí) a pak šup na půl hodiny do lednice.

Suroviny:

2 kuřecí prsní řízky na kostky

1 středně velká šalotky (nadrobno nakrájená)

½ l zeleninového nebo kuřecího vývaru 

5 – 6 žampionů na plátky

½ sáčku listového špenátu

3 stroužky čerstvého česneku

1 lžička granulovaného česneku

0,5 dcl smetany na vaření

Olivový olej na smažení

Sůl a pepř

 

Postup:

Na lžíci olivového oleje opečeme osolené a opepřené kuřecí kostky. Po opečení přidáme čerstvý česnek a na plátky nakrájené žampiony. Po zasmažení a lehkém změknutí žampionů přidáme lžičku granulovaného česneku a povolený listový špenát (nikoliv špenátovou dřeň/kaši).

Zhruba 3 minuty mícháme a opékáme a pak zalijeme kuřecím vývarem. Dusíme zhruba 25 minut na mírném ohni a těsně před odstavením vlijeme smetanu.

Omáčku můžete samozřejmě zahustit, ve smetaně rozmícháme lžíci hladké mouky (důkladně) a vlijeme do vroucí omáčky. Já tentokrát nechala bez mouky, aby bylo méně kalorické.

Dochutíme solí, pepřem. Dobrou chuť!