Česneková pomazánka, stálice všech oslav

 

Autor: Markéta Musilová

Kdo by neznal česnekovou pomazánku? Po všemožných salátech je to zřejmě nejčastější mazadlo chlebíčků a jednohubek. Zaslouženě. Láká milovníky intenzivního česnekového aroma i ty, kteří preferují jemnější chuťové nuance. Štiplavost se ztratí, ale veškerá pozitiva a sociální jistoty jeho konzumace zůstávají zachovány. A přínosy pro vaše zdraví jakbysmet!

Recept na základní česnekovou pomazánku

Receptů na tuhle lahodu existuje bezpočet. Nejdůležitější je - to neuhádnete - česnek! Ale do základu můžete vyzkoušet různé suroviny: tvaroh, majonézu, Lučinu, cottage, pomazánkové máslo, tavený sýr nebo tofu, pokud chcete výsledek vegetariánský nebo dokonce veganský. Stačí utřít česnek se solí a smíchat s vybranou matérií, případně doladit konzistenci tyčovým mixérem. Pokud se ale nespokojíte s pomazánkou v základní výbavě, tady je pár vylepšení.

Vyzkoušejte také: Česneková pomazánka tak, jak ji v Česnekovém ráji máme nejraději

Česneková pomazánka se sýrem

Nejoblíbenější je jistojistě ta se strouhaným eidamem či goudou, k těmto polotvrdým sýrům nejlépe pasuje majonéza (v případě “light verze” je to bílý nízkotučný jogurt). Česnek do ní prolisujte pořádným lisem na česnek. Na 200g sýra budete potřebovat 5 stroužků česneku a 100g majonézy. Pokud máte rádi nivu, nastrouhejte 200g a smíchejte se dvěma lžícemi změklého másla a utřeným česnekem, nechte ztuhnout v lednici. A do sýrové třetice je tu něco pro fajnšmekry - česnekovka s tvarůžky:

  • 200 g pomazánkového másla
  • 100 g tvarůžků
  • 40-50 g změklého másla
  • 6-7 stroužků česneku (utřených)
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžička hořčice
  • pivo nebo mléko na zředění
  • pepř

Nejprve nastrouhejte tvarůžky na jemno. V míse vyšlehejte obě másla do pěny a přidejte nastrouhané tvarůžky, utřený česnek, majonézu, hořčici a pepř. Doporučujeme již nesolit. Pomazánku nechte v chladu uležet.

Někdo to rád pikantní

Pro ještě intenzivnější chuťový zážitek můžete buď navyšovat počet stroužků česneku (jak by vám doporučil Jirka Knobloch) a/nebo přistoupit k dalším pálivostem. Začněte sladkou červenou paprikou, následovanou její pálivou sestřičkou, přes dijonskou hořčici až k chilli. Papričky jsou bohužel již mimo naši kompetenci, takže počet jednotek SHU si musíte stanovit sami. Pro začátek ale bude třeba stačit česneková pasta s chilli.

Medvědí česnek, taky česnek

Skvělou a jednoduchou pomazánku připravíte také z této stále více populární jarní bylinky. Nasbíraný či koupený česnek opláchněte, nasekejte nadrobno. Smíchejte s tvarohem, solí, pepřem a citronovou kůrou. Nebo s lučinou, nasekanou pažitkou, solí, pepřem a posypte praženými ořechy. Anebo rozmixujte 200 g pomazánkového másla, 50 g změklého másla a tři natvrdo uvařená vejce, a nasekaný medvědí česnek vmíchejte nakonec. Vaše chuťové pohárky se budou tetelit blahem v každém případě.

Jak ozdobit jednohubky?

Teď, když už víme, které jsou ty nejlepší česnekové pomazánky, pojďme si posvítit na jejich kombinaci s dalšími obyvateli slavnostního pohoštění. Na chlebíčku překryje váš česnekový skvost pravděpodobně šunka či salám, a tak nebude mít možnost zcela vyniknout. Jinak je tomu na jednohubce, kde kromě přiměřené vrstvy pomazánky na pečivu zbývá většinou jen jedna možnost, jak chutě sladit.

Univerzální je zelenina - kyselá okurka na kolečka, přiměřeně velké cherry rajčátko nebo proužek červené papriky, olivy, vše je povoleno. Z ovoce sáhněte po kompotech (broskve, ananas, mandarinky) nebo čerstvém hroznovém vínu. Klasika je vlašský ořech a kapary. Nebojte se experimentovat, vsaďte na pestrost a barevnost. Pomazánku můžete také jen posypat nasekanými bylinkami, jako je pažitka, petrželka, jarní cibulka.

Česneková pomazánka nezkazí žádnou oslavu, tak ji při nejbližší příležitosti nabídněte svým hostům i vy, a dejte nám vědět, jaký měla úspěch!