Vyrobte si domácí česnekový sýr bez syřidla

Autor: Markéta Musilová

Jaro novými možnostmi přímo kypí. Máte s jarním pučením také chuť podniknout něco nového? A co třeba vyrobit si doma sýr? Navíc s tou nejjarnější bylinkou - medvědím česnekem! Právě teď je čas se pro medvědí česnek vydat a připravit si z něho můžete třeba báječný domácí sýr, pro jehož výrobu nepotřebujete syřidlo.

 

Jak doma vyrobit sýr bez syřidla?

 

Sýr, na který se právě chystáte, se jmenuje panýr (paneer) a původem je z Indie. Na jeho výrobu potřebujete pouze mléko a šťávu z citronu, případně ocet. Ozvláštnit ho lze bylinkami, a medvědí česnek k němu pasuje jako ulitý. Za zmínku stojí také vysoký obsah bílkovin. Nepotřebujete na něj žádné speciální vybavení, vystačíte s hrncem, plátýnkem (například látkovou plenou) a větším cedníkem.

 

Náš tip: Necítíte se na výrobu sýra? Pak zkuste domácí bylinkové máslo s česnekem. Skvěle chutná a blýskne se s ním i méně zdatný kuchař.

 

Jak si vyrobit sýr?

 

  • 3 litry plnotučného mléka, ideálně z farmy nebo automatu (podaří se i z “krabicáku”, ale chuťově ani obsahem živin nelze s čerstvým mlékem srovnávat)
  • šťáva z 1,5 citronu
  • 2 hrsti medvědího česneku (ostříhaného, ne trhaného - trháním se ničí i cibulky a napřesrok nový nevyroste)

 

Mléko nalijeme do hrnce a zahřejeme. Během ohřevu neustále mícháme, abychom zabránili připálení. Jakmile je mléko dostatečně horké (60°C a více), přilijeme citronovou šťávu, kterou jsme smíchali s deci horké vody. Nadále mícháme. Téměř okamžitě se mléko začne srážet - objeví se hrudky. V tu chvíli vypínáme sporák a necháme proces doběhnout. Mezitím si nasekáme na jemno omyté listy medvědího česneku.

Na povrchu se objevuje žlutá nebo zelenožlutá tekutina - syrovátka. Pokud má stále mléčnou barvu, naznačuje to nedostatečné množství srážedla a je třeba přidat ještě trochu citronové šťávy. Necháme hmotu - sýřeninu usadit na dno. Syrovátka se odebere hrnkem nebo odčerpá pomocí hadičky, sýřeninu vložíme do cedníku vyloženého plachetkou. V něm nejprve propláchneme vodou a pak promícháme s kousky medvědího česneku.

Plátýnko zvedneme za všechny čtyři rohy a vymačkáme. Vrátíme do cedníku a zatížíme vahou zhruba 3 kg. Různým tlakem při lisování vzniká různě pevný sýr. Čím větší hmotnost a tlak, tím pevnější struktura. Lisujeme přibližně 2–3 hodiny. Poté sýr vyjmeme z plátna a uložíme ho do chladu. Spotřebujeme ho do 14 dnů. Skvěle se hodí na tepelnou úpravu (grilování či pečení), ale výborný je také čerstvý, lehce posolený. Nahradit jím můžete například lučinu v receptu na špenátové palačinky s lučinou a medvědím česnekem.

Věříme, že si domácí sýr zamilujete stejně jako my. Dejte nám vědět, jak se povedl! A kdyby vás omrzel s čerstvými bylinkami, co ho třeba obalit v koření nebo ho s ním naložit do oleje? Tu pravou chuť česneku najdete u nás v Česnekovém ráji!