Bylinkové máslo s česnekem zvládne i kulinářský amatér

Autor: Markéta Musilová

Žádné velké kulinářské zázraky se od vás v kuchyni nečekají? Dokažte, že i vy máte na to připravit dobrotu, na kterou se bude dlouho vzpomínat. Ty nejjednodušší věci bývají často ty nejlepší. Platí to i o obyčejném, čerstvém chlebu s máslem a se solí. Posypaným třeba ještě pažitkou. Nebo bylinkami… U nás sice známá, ale málo využívaná je kombinace těchto lahodných surovin - bylinkové máslo. Vyrobíte si ho přesně podle své chuti i sami doma. A nebyli bychom to my, aby v tom nebyl aspoň kousek česneku

 

Na jednu vaničku budete potřebovat:

200g změklého másla

1 hrst medvědího česneku (30-50g)

Sůl dle chuti

 

Nejrychlejší je vše svěřit mixéru s velkými noži, a prostě rozmixovat. Máslo tak získá svěží zelenou barvu. Pokud ho ale nevlastníte, nestyďte se nasekat bylinky na co nejmenší kousky, a poctivě promíchat. Naplňte s ním skleněnou misku nebo vaničku (to abyste se mohli kochat) a dejte vychladit. Můžete s ním také naplnit formičky na led, a mít ho v mrazáku kdykoliv po ruce. Další jeho využití jistě najdete při přípravě masa a ryb, kdy ho necháte kousek na závěr rozpustit na křehké pečínce, či jej vmícháte do těstovin.

 

Tip Česnekového ráje: Zdatnější kuchaři se mohou pustit do výroby domácího sýru bez syřidla. S medvědím česnekem bude neodolatelný...