Pomazánka z medvědího česneku

Autor: Markéta Musilová

Jste-li milovníci pomazánek, jistě máte ve svém repertoáru i tu s medvědím česnekem. Z tvarohu nebo čerstvého sýra ji zná většina z nás. Zkuste ale přidat opražené ořechy nebo slunečnicová semínka, a kromě obsahu zdravých tuků a bílkovin zvýšíte také svoje potěšení z této jarní lahůdky!

Co budete potřebovat?

  • 150g tvarohu (lze nahradit Lučinou, sýrem Philadelphia anebo třeba domácím sýrem)
  • 30g vlašských ořechů nebo slunečnicových semínek
  • Hrst medvědího česneku
  • Sůl
  • Pepř
  • Citronová šťáva

Nejprve na pánvi opražte ořechy/semínka na sucho, pozor, rády se připalují. Vychladlé je přesuňte do mixéru společně s tvarohem a medvědím česnekem. Rozmixujte do hladka a na závěr dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a pár kapkami šťávy z citronu.

Tip: pokud se sejde sezona medvědího česneku a Velikonoce, a potřebujete zužitkovat hromady vařených vajec, přidejte nasekaný medvědí česnek i do klasické vajíčkové pomazánky! A koneckonců se nemusíte bát ho přidat společně s kopřivami i do tradiční velikonoční nádivky.