Omlouváme se, ale celý víkend jsme na Slavnostech česneku v Buchlovicích. Objednání produktů bude možné od pondělí 29.7.2024.

Česnek v přírodním léčitelství: rady našich prababiček

Autor: Markéta Musilová

 

Česnek měl vždy opravdu široké využití. Jako jedna z nejstarších známých potravin k tomu měl tak nějak sklony, a hlavně byl považován za bezpečný pro všechny věkové skupiny, včetně těhotných a kojících žen. Pokud pomineme ochranu proti upírům, je tu ještě spousta dalších možností, jak vám může pomoci. Pojďme si shrnout zaručeně babské rady, které můžete (ale nemusíte) testovat i na sobě.

 

Česnek vnitřně - do krku, žaludku, střev i …

O účincích obyčejné česnečky není sporu, když jste nachlazení nebo jste to přehnali s alkoholem. Vařením se z česneku ztrácí alicin, sloučenina síry, zodpovědná za jeho sílu a široké spektrum účinků. Odvary jsou ale nejčastější formou užívání, proto stejně jako u česnečky platí nevařit, pouze nechat varem přejít nebo zalít vroucí vodou.

Jak už bylo zmíněno, nejčastější použití česneku se nabízí při nachlazení. Pokud jste drsňák, a bolí vás v krku, můžete i cumlat stroužek česneku v puse. Ale nejen kvůli nakažlivosti pro okolí byste to asi měli provádět někde v ústraní… Méně drsná (díky zabalení česneku do gázy) je rada “rozkroj stroužek a strč si ho nosu”, která vás zase prý zaručeně zbaví rýmy. Máte pocit, že nic horšího nemůže být? Čtete dál!

Když budeme postupovat dále trávicím traktem, dostaneme se do žaludku a střev. Česnek byl odjakživa doporučován pro podporu trávení, na rozdíl od cibule i proti plynatosti. Dříve ho lidé využívali také pro zbavení se vnitřních parazitů. Nakolik je to třeba i dnes, je otázka, nicméně není bez zajímavosti, že česnek se stále přidává do krmiv a doplňků pro domácí i hospodářská zvířata.

To nejlepší nakonec… Po střevech následuje konečník, a i zde nacházel česnek uplatnění. Jako prostředek proti hemoroidům ho doporučovala nejedna bába kořenářka, od pacientů se ale žádné zprávy nedochovaly. Aby taky jo, když se měl aplikovat stroužek napřímo jako čípek. Stejná rada platila i pro ženy v případě mykóz…. Ehm, raději se podíváme na další možná využití česneku, která by byla použitelná i v dnešní době.

Česnek zevně - do ucha, na nehet, na bradavice i kuří oka

Při použití vně těla se nejčastěji přikládal přímo rozkrojený stroužek, šťáva z česneku nebo se česnek nadrtil a rozmíchal do konzistence pasty. Tak se dala léčit plíseň nohou i nehtů, odstraňovaly se bradavice a kuří oka, zmírňovaly otoky a bolestivost po bodnutí hmyzem nebo uštknutí hadem.

Dodnes se můžete setkat s radou vkládání kousku česneku přímo do vnějšího ucha při zánětu středního ucha. Pokud vás trápí některý z těchto neduhů a chtěli byste vyzkoušet přírodní sílu česneku, raději ho nepřikládádejte přímo, ale zabalený do kousku gázy nebo plátýnka, vyhnete se tím podráždění.

Přečtěte si také: Znáte recept na dlouhověkost? Pojďte ochutnat černý česnek

Jak ještě využít česnek?

Kromě již zmíněného odčervovadla pro zvířata můžete česnek použít i na své zahradě. Opět proti plísním, škůdcům (od mšic po hraboše) a chorobám rostlin. Pomůže i samotné pěstování česneku na pozemku, ale pro cílenou aplikaci využijete spíše česnekový výluh. Do deseti litrů odstáté vody rozmačkejte pět stroužků česneku a nechte vyluhovat do druhého dne. Následně použijte jako postřik, který na rostliny naneste nejlépe v podvečer, kdy není ani větrno, ani přímé slunce.

Ševče, drž se svého kopyta, ale platí i pro nás, proto se raději budeme dál věnovat gastronomii a doručování česnečinek přímo na váš stůl. Pokud budete některou z babských rad zkoušet na vlastní kůži, dejte nám vědět, jak to dopadlo, ale raději si stejně jako my nechte česnek do skvělých jídel! Inspirace v našich receptech jistě načerpáte do sytosti!