Jak na kvetoucí česnek?
6.6. 2025
Pozor, na zahradách a na polích se řeší velké dilema! Ano nebo ne? Otázka, která tíží a nemine žádného pěstitele česneku. Mají se výhonky s malou pacibulkou na česneku odstraňovat nebo nemají? Začátek června se nese na vlně vůně jahod, dozrávajících třešní a chuti delikátních česnekových výhonků.
Česnek paličák je zkrátka paličák a tvoří si kolem konce května a začátku června květenství. Je to malá pacibulka visící na stvolu. Někdy pěkně velká palice, proto se mu také říká paličák. Způsob, kterým se pacibulka se stvolem odstraňuje, se nazývá „hlávkování“. Výhonky se odlamují, odstříhávají nebo odřezávají nožem. Čistota nástrojů je zásadní. Vhodná doba na jejich odstranění je počátek června, než se začnou výhonky stáčet a kroutit.
Proč to všechno dělat?
Kvetení česnek vysiluje. Rostlina nemůže věnovat potřebnou energii a sílu do růstu stroužků a celé palice česneku. Odborné studie zkoumají a zkoumaly, za to tak je nebo není?
Některé studie prokázaly vliv vylamování česnekových výhonků na kvalitu sklizně, jiné toto popírají, popřípadě částečně souhlasí. Odborná i laická veřejnost se shoduje v myšlence, že pro kvalitní česnek a dobrý výnos je zásadní vhodná a výživná půda, dostatek vláhy a celková péče o česnek během celého procesu růstu. Dalším zásadním želízkem v ohni je vybrat si vhodnou odrůdu. Například Bjetin patří mezi paličáky a vylamování výhonků je u něj nutnost (pokud tedy nechcete řešit dilema, zkuste Bjetin, ten to má jasné).
S hlávkováním dejte na své zkušenosti. Zvolte takový proces péče, který máte na své zahradě odzkoušený. Mnoho zahrádkářů, hobby zahradníků a pěstitelů tvrdí, že hlávkování je nezbytné. Staří bardi si nechávají několik hlávek na poli s palicemi. Je to takový semafor sklizně česneku. Jakmile se hlavička česneku postaví, je čas vyndat ho ze země. Pokud se nechcete trápit otázkou, zda lámat či nelámat, nelámejte to přes koleno a zasaďte si nepaličák.
Pojďme si shrnout a pokusit se rozhodnout, zda hlávkovat ano či ne a proč.
Výhody hlávkování česneku
- Větší výnos česneku, lepší kvalita palic
Česnek připravený o výhonky s pacibulkou má větší výnos (větší palice, více stroužků). Pokud se česnekové výhonky nevylomí, tak to má vliv na velkost palice česneku. Je drobnější a má méně stroužků. Ovšem ani toto tvrzní není úplně 100%. Řada studií nepotvrdila nebo alespoň nevyvrátila skutečný vliv na výnos. Mnohem větší vliv na velikost výnosu má správný pěstitelský servis. Zvýšení výnosů se pohybuje, u vylomení, v případě kvalitní půdy a péče během vegetační doby, na 5 %. Na druhou stranu většina hobby pěstitelů nedá na hlávkování dopustit. Pro odstraňování květenství je i český česnekový guru Jan Kozák. „Paličáky vytváří květní stvol s květy pacibulkami. Pro jeho růst potřebuje rostlina velké množství energie, což vede k tvorbě menších cibulí a snížení výnosu. Proto je zapotřebí paličáky hlávkovat (odstraňovat květenství).“
- Výraznější chuť
Vychází se z teorie, že česnek svou sílu a chuť vloží do stvolu s pacibulkami. Pokud je tedy odstraníme, zachováme více silné chuti pro stroužky v palici česneku.
- Využití česnekových výhonků v kuchyni
Vylámané výhonky jsou velmi chutné, zdravé a v kuchyni stonásobně využitelné. Někteří pěstitelé vylamují výhonky nejen z uvědomění, že budou mít větší a kvalitnější úrodu, ale také pro to, že vědí, co je dobré. Česnekové výhonky se hodí do omáček, na výrobu pesta, na nakládání, do salátů, polévek, při pečení nebo grilování masa (špízy z marinovaných krůtích prsou a slaniny), na těstoviny a další. Určitě byste je ocenili ve špagetách s česnekem a zeleninou.
Nevýhody hlávkování česneku
- Práce navíc
Jedním z negativ odřezávání výhonků je práce navíc. Květenství se odstraňuje ručně. Malou náplastí za vynaložené úsilí na velkém poli česneku může být prodej těchto výhonků. V posledních letech se česnekové výhonky s pacibulkami staly vyhledávanou delikatesou v kuchyni. Ti, kteří pěstují česnek tento benefit znají a využívají roky.
- Horší skladovatelnost
Nejzásadnějším problémem u vylamování je snížení skladovatelnosti česneku. Česnek pěstujeme s cílem zazásobit se do nové sklizně. Pokud se výhonky vylomí, tak podle vědeckých studií hrozí, že uskladnění česneku nebude taková hitparáda a dříve vám odejde. Zhodnoťte sami, zda ho nestačíte před tím sníst.
- Ohrožení další generace
Chcete si zachovat vlastní rod a sadbu? Nezbude vám nic jiného, než si některé pacibulky nechat. Z malých česnečků pak můžete mít další generaci své oblíbené odrůdy.
- Sklizňový semafor
Pokud se připravíte o všechny výhonky česneku paličáku, tak tím přicházíte o přírodní indikátor času sklizně. Na poli můžete nechat 2-3 česneky s květenstvím a tím si zachováte sklizňový semafor – jak se postaví, tak šup s ním ven.
Pokud si nechcete dělat práci s vlastním česnekem a odstraňováním jeho výhonků, řešit odvěké dilema, zajděte si ho koupit třeba na farmářské trhy, do obchodu nebo lépe objednejte si ho z pohodlí domova z česnekového ráje. Nemáte letos česnek na zahradě, ale chcete zkusit vyhlášenou jarní lahůdku a delikatesu, tak je můžete koupit naložené. Nezapomeňte k tomu odzkoušet i francouzskou polévku Tourin s česnekovými výhonky, ať jste zase za hvězdu kuchyně!