Pečený králík na česneku – když se král potká s králem!

23.6.

Pokud si myslíte, že králík je jen nějaká obyčejná zvěřinka, tak se pěkně mýlíte! Když se totiž tento šikovný skákavec setká s naším milovaným česnekem, vznikne kombinace, která by dokázala probudit i spícího medvěda. Pečený králík na česneku je klasika, která nikdy nezklame – křupavá kůrka, šťavnaté maso a vůně, která se nese celým domem a přitahuje sousedy jako magnet.

Proč zrovna králík na česneku?

Králík má tu skvělou vlastnost, že dokáže vstřebat všechny chutě kolem sebe – a když je tou chutí náš oblíbený česnekový kabrňák, výsledek je prostě božský! Nesmíme zapomenout ani na to, že králičí maso je velmi zdravé, s nízkým obsahem tuku, pro surfaře na vlně zdravého životního stylu nebo ty, co momentálně ladí formu do plavek, naprosto ideální.

Co budete potřebovat (pro 4-6 milovníků česneku):

Hlavní hvězdy:

  • 1 celý králík (cca 1,5-2 kg) – nejlépe mladý a křehký
  • 2 celé hlavičky česneku – jo, čtete správně, CELÉ!
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml bílého vína (zbytek je na testování chuti)

Podpůrný tým:

  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 1 lžička rozmarýnu
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3-4 bobkové listy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • Pár větviček čerstvého tymiánu

 

Jak na to, aby to bylo k nakousnutí:

Příprava (15 minut):

  1. Připravte si česnekového krále: Z obou hlaviček česneku oloupejte jen vnější slupky, ale nechte jednotlivé stroužky v slupce. Pak hlavičky rozřízněte napůl horizontálně – jako když krájíte hamburger.
  2. Králíka na popravu: Pokud máte celého králíka, rozdělte ho na porce. Pokud už máte porce, skvěle! Maso omyjte, osušte a pořádně osolte a opepřete ze všech stran.

Marinování (30 minut nebo přes noc):

  1. Česnekovo-olejový nátěr: Smíchejte olivový olej, rozmělněné 4 stroužky česneku, majoránku, rozmarýn a hořčici. Touto směsí natřete králičí kousky ze všech stran a nechte marinovat minimálně půl hodiny. Čím déle, tím lepší – klidně přes noc v lednici.

Pečení (1,5-2 hodiny):

  1. Trouba na 180°C: Předehřejte troubu a připravte si pekáč s vyššími okraji.
  2. Základ do pekáče: Na dno pekáče položte půlky česnekových hlaviček řeznou plochou dolů, přidejte bobkové listy a větvičky tymiánu.
  3. Králík do akce: Na česnek položte marinované kousky králíka kůží nahoru. Přidejte zbylé máslo na kousky.
  4. První fáze pečení: Pečte 30 minut při 180°C bez zakrývání – chceme tu kůrku pěkně křupavou!
  5. Zalití vínem: Po půl hodině zalijte vínem, snižte teplotu na 160°C a pokračujte v pečení dalších 60-90 minut. Každých 20 minut maso polijte vlastní šťávou.

Jak poznat, že je hotovo:

Králík je hotový, když se maso snadno odděluje od kosti a má vnitřní teplotu kolem 75°C. Kůrka by měla být zlatohnědá a křupavá, šťáva voňavá a česnek úplně měkký.

Čím tuhle dobrotu doplnit?

  • Šťouchané brambory s česnekem – jasná volba!
  • Pečená zelenina (mrkev, pastinák, cibule)
  • Čerstvý salát pro osvěžení po té česnekové bombě
  • Křupavý chléb na namáčení do té božské šťávy

 

Profesionální tipy od česnekových mistrů:

  • Čas pečení: Počítejte cca 50-60 minut na kilo masa
  • Teplota: Nekombinujte s vysokou teplotou – králík chce pomalé pečení, tady prostě nic neurychlíte
  • Šťáva: Tu zlatou tekutinu ze dna pekáče rozhodně nevylévejte – je to tekuté zlato!
  • Zbytek česneku: Měkký pečený česnek můžete rozmačkat a namazat na chléb nebo použít do pomazánky

Česnekové zdraví v kostce:

Tahle porce česneku vám dodá pořádnou dávku allicinu, který bojuje proti bakteriím a virům. Králík je navíc plný kvalitních bílkovin a vitamínů skupiny B. Takže vlastně jíte 100% zdravě – jen u toho voníte jako česneková plantáž!

Tip na závěr: Pokud se chystáte na romantické rande, tohle jídlo jezte buď oba, nebo vůbec. Česnek prostě není zrovna fanda romantiky. Ale za ten spokojený žaludek to stojí!

 

A pokud jsi se česneku ještě nenabažil, vyzkoušej jako dezert sladké kynuté buchtičky plněné medvědím česnekem.