Pečený králík na česneku – když se král potká s králem!
23.6.
Pokud si myslíte, že králík je jen nějaká obyčejná zvěřinka, tak se pěkně mýlíte! Když se totiž tento šikovný skákavec setká s naším milovaným česnekem, vznikne kombinace, která by dokázala probudit i spícího medvěda. Pečený králík na česneku je klasika, která nikdy nezklame – křupavá kůrka, šťavnaté maso a vůně, která se nese celým domem a přitahuje sousedy jako magnet.
Proč zrovna králík na česneku?
Králík má tu skvělou vlastnost, že dokáže vstřebat všechny chutě kolem sebe – a když je tou chutí náš oblíbený česnekový kabrňák, výsledek je prostě božský! Nesmíme zapomenout ani na to, že králičí maso je velmi zdravé, s nízkým obsahem tuku, pro surfaře na vlně zdravého životního stylu nebo ty, co momentálně ladí formu do plavek, naprosto ideální.
Co budete potřebovat (pro 4-6 milovníků česneku):
Hlavní hvězdy:
- 1 celý králík (cca 1,5-2 kg) – nejlépe mladý a křehký
- 2 celé hlavičky česneku – jo, čtete správně, CELÉ!
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 200 ml bílého vína (zbytek je na testování chuti)
Podpůrný tým:
- 2 lžičky sušené majoránky
- 1 lžička rozmarýnu
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- 3-4 bobkové listy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- Pár větviček čerstvého tymiánu
Jak na to, aby to bylo k nakousnutí:
Příprava (15 minut):
- Připravte si česnekového krále: Z obou hlaviček česneku oloupejte jen vnější slupky, ale nechte jednotlivé stroužky v slupce. Pak hlavičky rozřízněte napůl horizontálně – jako když krájíte hamburger.
- Králíka na popravu: Pokud máte celého králíka, rozdělte ho na porce. Pokud už máte porce, skvěle! Maso omyjte, osušte a pořádně osolte a opepřete ze všech stran.
Marinování (30 minut nebo přes noc):
- Česnekovo-olejový nátěr: Smíchejte olivový olej, rozmělněné 4 stroužky česneku, majoránku, rozmarýn a hořčici. Touto směsí natřete králičí kousky ze všech stran a nechte marinovat minimálně půl hodiny. Čím déle, tím lepší – klidně přes noc v lednici.
Pečení (1,5-2 hodiny):
- Trouba na 180°C: Předehřejte troubu a připravte si pekáč s vyššími okraji.
- Základ do pekáče: Na dno pekáče položte půlky česnekových hlaviček řeznou plochou dolů, přidejte bobkové listy a větvičky tymiánu.
- Králík do akce: Na česnek položte marinované kousky králíka kůží nahoru. Přidejte zbylé máslo na kousky.
- První fáze pečení: Pečte 30 minut při 180°C bez zakrývání – chceme tu kůrku pěkně křupavou!
- Zalití vínem: Po půl hodině zalijte vínem, snižte teplotu na 160°C a pokračujte v pečení dalších 60-90 minut. Každých 20 minut maso polijte vlastní šťávou.
Jak poznat, že je hotovo:
Králík je hotový, když se maso snadno odděluje od kosti a má vnitřní teplotu kolem 75°C. Kůrka by měla být zlatohnědá a křupavá, šťáva voňavá a česnek úplně měkký.
Čím tuhle dobrotu doplnit?
- Šťouchané brambory s česnekem – jasná volba!
- Pečená zelenina (mrkev, pastinák, cibule)
- Čerstvý salát pro osvěžení po té česnekové bombě
- Křupavý chléb na namáčení do té božské šťávy
Profesionální tipy od česnekových mistrů:
- Čas pečení: Počítejte cca 50-60 minut na kilo masa
- Teplota: Nekombinujte s vysokou teplotou – králík chce pomalé pečení, tady prostě nic neurychlíte
- Šťáva: Tu zlatou tekutinu ze dna pekáče rozhodně nevylévejte – je to tekuté zlato!
- Zbytek česneku: Měkký pečený česnek můžete rozmačkat a namazat na chléb nebo použít do pomazánky
Česnekové zdraví v kostce:
Tahle porce česneku vám dodá pořádnou dávku allicinu, který bojuje proti bakteriím a virům. Králík je navíc plný kvalitních bílkovin a vitamínů skupiny B. Takže vlastně jíte 100% zdravě – jen u toho voníte jako česneková plantáž!
Tip na závěr: Pokud se chystáte na romantické rande, tohle jídlo jezte buď oba, nebo vůbec. Česnek prostě není zrovna fanda romantiky. Ale za ten spokojený žaludek to stojí!
A pokud jsi se česneku ještě nenabažil, vyzkoušej jako dezert sladké kynuté buchtičky plněné medvědím česnekem.