Omlouváme se, ale celý víkend jsme na Slavnostech česneku v Buchlovicích. Objednání produktů bude možné od pondělí 29.7.2024.

Novinky

Krůtí mini závitky s konfitovaným česnekem, mozzarellou a sušenými rajčaty

Krůtí mini závitky s konfitovaným česnekem, mozzarellou a sušenými rajčaty

Co si připravit:

  • Krůtí plátky – měla jsem menší , tak proto mini – závitky
  • Pesto z medvědího česneku
  • Kuličky mozarelly
  • Sušená/naložená v oleji – rajčata
  • Konfitovaný česnek
  • Slanina
  • Šalotka
  • Česnek
  • Paprika – trikolora
  • Cherry rajčata
  • Bylinky nebo něco zeleného, použila sem polníček
  • Sůl
  • Pepř

Krůtí plátky osolíme, opepříme a potřeme z jedné strany pestem (já mám svoje z medvědího česneku, ale může být i jiné)

Na potřenou stranu poklademe kousky sušených rajčat, slaniny, mozzarellu, konfitovaný česnek a navrch kousek polníčku.

Zavineme a svážeme jako ptáčky.

Na oleji z konfitovaného česneku opečeme nejdřív závitky. Hezky ze všech stran.

Dáme na stranu.

Pak vsypeme šalotku, česnek, zbytky slaniny, cherry rajčata a papriky. Osmahneme a podlijeme vývarem.

Vložíme zpět maso a dusíme do měkka. Netrvá to dlouho.

Závitky vyndáme a necháme trochu zchladnout (jinak se nám při odstraňování nitě rozpadnou)

Z omáčky odebereme cca jeden hrnek i se zeleninou. Rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme zpět. Tím omáčku zahustíme, zůstanou nám tam celé kousky a nemusíme zahušťovat moukou.

Závitky opatrně rozpůlíme a naaranžujeme k rýži.

Závitky vložíme zpět do hotové omáčky, prohřejeme a podáváme s rýží.

Konfitovaný česnek uvnitř závitků je jemný a dodá masu příjemnou chuť, podpoří tak pesto z medvědího česneku, které není tak chuťově výrazné.

Navíc jsem využila i olej, ve kterém byl konfitovaný česnek. Omáčka krásně voněla.

Recept od Ivana IZi Zítová

Pesto z medvědího česneku

Ve váze s vodou vám čerstvé listy medvědího česneku vydrží 2 až 3 dny, nebo je zabalte do vlhké utěrky a dejte do lednice. Pro uchování je listy nasekat a uložit do mrazáku, případně z nich udělat tohle pesto či tinkturu. Recept na pesto z medvědího česneku je skvělou alternativou klasického bazalkového pesta. Dejte si ho s těstovinami, hodí se ale i steaky či ryby a ozdobit jím můžete také jarní polévku či tousty.

Postup

  1. Listy medvědího česneku omyjte, osušte, dávejte je po dávkách do hluboké nádoby a tyčovým mixérem mixujte s trouchou soli nahrubo.
  2. Přidejte zbylé suroviny a umixujte hladkou pastu. Je-li třeba, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a kajenským pepřem.
  3. Povrch zakápněte dalším olejem, aby bylinky neoxidovaly, a skladujte v uzavřené nádobě v chladničce (vydrží maximálně týden). Pro delší uchování pesto zamrazte.

Suroviny

  • medvědí česnek (čerstvý) 100 g
  • sůl mořská (hrubá)
  • kajenský pepř (špetka)
  • 50 kešu oříšky nesolené
  • sýr pecorino 50 strouhaný
  • ořechový olej 150 ml (lze nahradit méně výrazným panenským olivovým, + na zakápnutí)

 

KAM PRO NĚJ
Medvědí česnek koupíte brzy zjara na trzích nebo si ho můžete natrhat v lužních lesích, kde vytváří celé koberce listů. Výtečný je i česnek podivný s užšími listy. Při rozemnutí voní oba po česneku, a tím se liší od jedovaté konvalinky i ocúnu, kterým se vzhledem podobají. 

Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recepty/pesto-z-medvediho-cesneku

Pomazánka s černým česnekem

Pomazánka s černým česnekem

Ideální chutný a rychlý recept na pohoštění pro nečekanou i čekanou návštěvu.

  • 100g termizovaného sýru
  • 1 stroužek našeho Českého černého česneku
  • sůl
  • pažitka.

To vše dobře promícháme do krémové podoby. Doporučujeme dávat na slanou sušenku(krekr). Je to opravdu jednoduchá dobrota. 

Zdroj: https://www.cesky-cerny-cesnek.cz/

Carpaccio z červené řepy a jablek se zálivkou z černého česneku a medu

Doba přípravy 30min.

Ingredience:

  • 9 uvařených, ve vakuu zabalených, červených řep
  • 2 sladká, nemoučná jablka, např. odrůda Gala, odjádřená, se slupkou
  • 1 hrnek baby špenátu
  • 4 PL piniových oříšků, opražených
  • 4 PL nadrobeného feta sýra 2 PL čerstvého kopru
  • 1 PL olivového oleje pepř/sůl
  • citronová šťáva
  • Černočesnekovo-medová zálivka:
  • 1–2 PL balsamico octa 1 PL tekutého medu
  • 9 stroužků českého černého česneku, propasírovaného


Postup:
Připravte si zálivku důkladným smícháním všech surovin. Ostrým nožem nakrájejte 2 mm tenké srpečky jablek. Pokud vám příprava bude trvat delší dobu nebo si chcete jablka připravit s předstihem, dejte je po nakrájení do studené vody s trochou citronové šťávy. Uvařenou řepu nakrájejte ostrým nožem na 2 mm tenké plátky.

Na servírovací talíř postupně prokládejte řepu, jablka a baby špenát. Představivosti se meze nekladou.

Celý výtvor posypte nadrobenou fetou, opraženými piniovými oříšky, nasekaným koprem, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a na závěr zalijte černočesnekovo-medovou zálivkou.

Zdroj: https://www.cesky-cerny-cesnek.cz/