Delikátní francouzská polévka Tourin s česnekovými výhonky

9.6. 2025

 

Česnekové výhonky vládnou v kuchyních. Představte si je jako předskokany před sklizní palic česneku. Jsou chutné, svěží a plné cenný látek pro dobré zdraví. Ve většině receptů se objevují výhonky zpracované do domácího pesta nebo na způsob asijské kuchyně. My vás vezmemem do Francie! Nebuďme skromní, je čas se nechat hýčkat a postavit na nohy!

Proč česnečku v létě?

Česnečka je obvykle spojená se zimními měsíci. Obsahuje velké množství česneku, který má antibiotické účinky. Pokud bolí krk a přichází viróza, zaručeně pomůže delikátní francouzská polévka Tourin. Proč tedy na léto? Česnek je také znám svou silou probrat každého po probdělé noci plné oslav. Ve Francii je tradicí podávat tento druh polévky ráno novomanželům, protože tím získají novou sílu. Mezi hosty se roznáší polévka těm, kteří svou radost z nového svazku poněkud přehnali a potřebují vyprostit. V létě se pořádá mnoho svateb, dýchánků, grilovaček, sešlostí a takový vyprošťovák a na nohy postavující jídlo, je dobré znát.

Kam vás pozveme?

Pozveme vás do malebné hospůdky poblíž departmentu Dordogne, odkud údajně pochází recept na francouzskou polévku Tourin. Vaří se na mnoho způsobů, má mnoho podob a variant. V předjaří se ve Villeréalu v Lot-et-Garonne dokonce soutěží o nejlepší Tourin. Každá rodina má své vlastní postupy a tajemství předávané po generace. V některých částech Francie se můžete setkat s chutí podobající se více k francouzské cibulačce. Zkrátka je to velmi tvárná a populární polévka.

Čím se liší Tourin od ostatních česnekových polévek?

Od ostatních česnekových polévek se liší svou krémovostí a jednou ze základních komponent. Tou ingrediencí je kachní nebo husí sádlo. Vnese do chuti novou dimenzi a delikátnost vonící Francií a foie gras. Také se jí někdy říká hladká česneková polévka. Mixováním a tzv. ležírováním získá krémovou konzistenci a jemnost. Kuchyňská alchymie je v oddělení žloutků a bílků, které se do polévky přidávají odděleně. Žloutky přidáváme rozšlehané s jablečným nebo sherry octem. Naopak bílky se do polévky pouští tak, aby vznikly vznášející se pavučinky. Někdy se do polévky přidávají nudle nebo se uvaří z brambor. Přílohou jsou jako u naší česnečky opečené starší chleby. Ve francouzském podání to jsou samozřejmě bagety pomazané například česnekovým máslem nebo pokapané česnekovým olejem.

Postup přípravy delikátní francouzské polévky Tourin

Vezměte si větší hrnec. Připravte si cibuli na kostičky a česnekové výhonky nakrájejte na kousky. V hrnci pomalu rozpusťte 2 lžíce husího (kachního) sádla a do něj nasypte cibulku a česnekové výhonky. Oboje nechte pouze jemně změknout, nesmí zhnědnout. Ke směsi přisypejte mouku a vymíchejte jemnou světlou jíšku. Zalijte kuřecím vývarem, do kterého přidáte několik větviček tymiánu. Kuře je samo o sobě velký pomocník, když potřebujete postavit na nohy. Ne nadarmo se dříve dělala maminkám po porodu silná slepičí polévka. Nechte vařit cca 25 minut. Vylovte snítky tymiánu a polévku rozmixujte do hladka.

Mezi tím si můžete připravit opečené bagety. Rychlá varianta je v troubě. Tedy dáte je do trouby upéct. Bagety si nakrájíte na plátky a po obou stranách pokapete olivovým olejem nebo česnekovým olejem. Plátky naskládáte na plech vyložený pečícím papírem. Dáte péci na cca 200 °C. Čas musíte odhadnout. Bagety pohlídejte a vyndejte, až budou opečené podle vašeho přání. Před podáváním je možné bagety potřít v tenké vrstvě grilovaným česnekem nebo pokapat česnekovým olejem.

Vrátíte se k polévce. Oddělíte žloutek a bílek. Polévku přiveďte k varu. Žloutky rozšlehejte vidličkou společně s jablečným octem a za stálého míchání vlijte do vařící se polévky. Nechte 2 až 3 minutky probublat. Polévka tím získá další dimenzi krémovosti a delikátnosti. Vypněte hořák (plotýnku) pod polévkou a za stálého míchání do ní vidličkou vpouštějte rozšlehaný bílek. Začnou se vám tvořit bílé nitky až pavoučí sítě z uvařeného bílku. Osolte a opepřete dle chuti. Na závěr na hladinu polévky pusťte malý kousek husího sádla, který vytvoří očka. Polévku podávejte teplou s opečenou bagetou a sklenkou dobrého vína.

Dobrou chuť!

Rady na závěr

Pokud cítíte potřebu mít v polévce nudle, uvařte si je zvlášť. Vložte malý kopeček nudlí na talíř a ty následně zalijte polévkou.

Místo kuřecího vývaru můžete použít zeleninový. Zvažte uvaření brambor přímo v polévce. Díky tomu nemusíte přidávat vývar. Brambory nakrájené na kousky přisypejte k jíšce a zalijte vodou. V tento moment vodu osolte. Brambory budou mít lepší chuť. Až brambory změknou, tak vyjměte snítky tymiánu a celou polévku rozmixujte.

Pokud se vám nechce shánět potřebné česnekové výhonky, můžete si je zakoupit u nás v Česnekovém ráji a na podzim si nezapomeňte místo nich zajistit pořádné palice česneku.

Ingredience

  • Husí sádlo (kachní sádlo) - 2 lžíce a malá lžička
  • Cibule - 1 velká
  • Česnekové výhonky – svazek (dle chuti)
  • Hladká mouka – 1 vrchovatá lžíce
  • Kuřecí vývar (zeleninový vývar) – cca 2 litry
  • Olivový olej (česnekový olej) – cca 1 lžíce
  • Vejce – 2 velká
  • Jablečný ocet – 1 lžíce (sherry, červený vinný)
  • Sůl
  • Pepř
  • Tymián – několik snítek
  • Bageta (plus 2-3 stroužky česneku nebo česnekový olej)

Mohlo by vás zajímat: Jak na kvetoucí česnek?