Kynuté buchtičky plněné medvědím česnekem
Toužíte po změně, co vás položí na lopatky do čerstvě rozkvetlé louky medvědího česneku? Nechcete jíst medvědí česnek jen v nádivkách? Potřebujete recept, který můžete měnit, mazlit se s ním a vytáhnout ho jako eso z rukávu i u grilu? Jste tady správně. Pojďte si se mnou upéct kynuté buchtičky plněné medvědím česnekem.
Buchty na slaný způsob mají mimořádné kvality. Dají se využít u studených pomazánkových večeří, k polévkám, jako předkrm nebo jen tak na zakousnutí ke svačině. Parádně se budou hodit na odchyt famózní šťávy tekoucí z čerstvě grilovaného kusu masa. Tu esenci blaha pochopíte, jakmile vám prozradím, že těsto je z brambor.
Bonus plus je možnost využít, co zbylo z jiného jídla. Zbyly vám vařené brambory nebo bramborová kaše? Polovina práce je hotová! Efektivita v kuchyni si zaslouží nejen poplácat po ramenou.
Postup přípravy buchtiček plněných medvědím česnekem
Na upečení buchtiček budete potřebovat troubu, pekáč a trochu času na kynutí. Základní ingrediencí těsta jsou brambory. Na těsto se hodí vařené brambory, ale také bramborová kaše, co se nesnědla k obědu. Tento recept je pro milovníky bramborové kaše.
Pokud je kaše z lednice, tak ji vyndejte a nechte ji získat pokojovou teplotu. Kdyby byla kaše studená, tak by těsto nechtělo kynout. Projeďte ji přes jemné struhadlo, ať se načechrá. Vyndejte si z lednice máslo, aby vám změklo. Mezi tím si rozdělejte kvásek. Doporučuji zvolit větší nádobu. Kvásek vyroste, tak ať vám neuteče. V cca 100 ml vlažného mléka rozmíchejte lžící krupicového cukru a špetku polohrubé mouky s jednou kostkou droždí. Blátivou směs dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek.
V mezičase si připravte náplň do buchtiček
Nasekejte medvědí česnek na malé kousky, šalotku pokrájejte na kostičky a čedar nastrouhejte. Praktická rada šetřící práci a v rámci úspor nádobí využijte struhadlo od bramborové kaše. Máslo si zatím nerozpouštějte, během kynutí by začalo tuhnout. Jakmile má kaše vhodnou teplotu, kvásek čepičku a máslo je změklé, můžete začít tvořit.
Teď je čas na těsto
Do větší mísy nasypejte polohrubou mouku. Můžete ji přesát, těsto pak bude lépe kynout. Dále přidejte bramborovou kaši, nejlépe nastrouhanou, vajíčka, máslo, sůl a kvásek. Ze všech přísad vypracujte těsto. Kdo má robota, tak hnětací hák to jistí. Těsto by mělo být pružné a nemělo by se lepit. Podle potřeby přidejte mouku. Až budete spokojení s tím jakou má těsto konzistenci, tak ho vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte cca 1 hodinu kynout na teplém místě. Kdo má super chytrou troubu s nastavením kynutí, ví, jak na to.
Těsto máte vykynuté. Je čas rozpustit máslo na náplň z medvědího česneku a hurá na tvoření buchtiček. Připravte si pekáč, který vymažte rozpuštěným máslem. Každý má své osvědčené metody, jak dělat sladké buchty a úplně stejně budete tvarovat a plnit i tyto slané. Představím vám dvě metody, jak nejlépe buchty ukoulet.
Varianta číslo 1:
Těsto si vyklopte na pomoučený vál nebo přímo na kuchyňskou linku. Vyválejte z těsta placku, obdélník je vítaný, ale nejsme zde na hodinách matematiky. Placka by měla být cca 0,5 cm silná. Zde jsou opět dvě varianty, jak postupovat dál:
- Placku potřete rozpuštěným máslem a posypte medvědím česnekem, šalotkou a čedarem. Rádlem nebo nožem rozkrájejte na stejně veliké čtverce. Každý čtverec vezměte a spojte cípy k sobě, tedy do středu. Vytvarujte kuličku a vložte do předem vymazaného pekáče. Buchtu ze všech stran potřete pomocí mašlovačky rozpuštěným máslem. Buchty skládejte s trochou vůle kolem sebe. Během pečení ještě zvětší svůj objem.
- Medvědí česnek, šalotku, čedar a rozpuštěné máslo promíchejte společně na kompaktní směs. Těsto si dejte na pomoučený vál (linku). Vyválejte ho na úhledný úhelník, ze kterého vykrájíte rádlem nebo nožem čtverce (pokud možno). Na každý čtverec narafičíte lžičkou hromádku náplně. Každý čtverec zabalíte do kuličky, a dáte do předem vymazaného pekáče a potřete rozpuštěným máslem ze všech stran. Opět platí, že buchty necháte s trochu prostoru kolem.
Varianta číslo 2:
Varianta číslo dvě je pro ty, kteří mají málo času, malou linku, nejsou perfekcionisté a vnitřně trochu punk. Vezměte těsto, polévkovou lžíci, kávovou lžičku a smíchanou náplň. Zhruba na velikost polévkové lžíce uždíbnete těsta. To na pomoučeném malém místě na kuchyňské lince prsty roztáhnete do kolečka. Na kolečko lupněte kávovou lžičku náplně. Množství by mělo být tak velké, abyste ho zvládli bez vrásky na čele zavřít do buchty a nikde vám nekoukalo ven. Kolečko stočte v rukách do uzlíčku a dotvarujte na kuličku. Buchtu vložte do předem vymazaného pekáče a ze všech stran pěkně potřete rozpuštěným máslem. Buchty skládejte vedle sebe, ale ne příliš těsně.
Ať zvolíte jakýkoli způsob tvorby buchet, všechny je společně vložte do pekáče. Na závěr je potřete zbylým máslem a nechce cca 15 minut kynout mimo troubu. Po tom dejte pekáč do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečte do zlatova cca 25 minut (záleží na troubě) na horkovzduch. Můžete je po upečení znovu potřít rozpuštěným máslem.
Po vychladnutí podávejte buchtičky s medvědím česnekem ke svým oblíbeným pomazánkám, polévkám, ke grilovanému masu nebo je slupněte jen tak. Až dojde čerstvý medvědí česnek, zkuste buchtičky naplnit sušeným medvědím česnekem nebo jiným česnekem. Zkuste buchtičky naplnit černým česnekem, vietnamským česnekem nebo uzeným česnekem. Dobrou chuť!
Ingredience:
Těsto na buchtičky s medvědím česnekem
- 300 g bramborové kaše/ brambor
- 100 ml mléka (plnotučného)
- 600 g polohrubé mouky (plus něco na podsypání)
- 2x vejce
- 1 kostka (42 g) droždí (čerstvé)
- 1 polévková lžíce cukru krystal
- 50 g másla
- 1 lžička soli
Náplň z medvědího česneku
- 1–2 hrnky medvědího česneku (myšleno již nakrájeného na drobno)
- 150 g čedaru
- 1 ks šalotky
- 50 g másla
Pokud Vás to pečení s česnekem bavilo, vyzkoušejte i náš skládaný chléb s medvědím česnekem. Zaručujeme, že se budete olizovat.