Andělská kuřecí křídla s ďábelskou chutí omáčky Piri-piri a vůní česneku

Ing. Barbora Hrubcová

Po čertech dobré jídlo se před vánočními svátky na stole bude vyjímat. Času na vyvařování není nazbyt, a přesto je třeba naplnit bříška, posílit imunitu a naladit chuťové pohárky na nadcházející svátky. Pojďte se mnou odhalit pokrm andělských křidélek s ďábelskou omáčkou Piri piri a česnekovým dipem, který vás a vaši imunitu vystřelí z pekla zpět na nebe.

Příprava je snadná a samotné pečení za vás vezme trouba. Budete potřebovat 3 základní věci: kuřecí křídla, omáčku Piri-piri a česnekový dip.

Recept na zimu i na léto

Recept je možné využít i na období grilovací sezóny. Skvělá možnost, jak si maličko zavzpomínat na léto a přesto zůstat doma v teple. Budete potřebovat kuřecí křidélka. Pokud anděl, tak jedině s křídly. Omáčku Piri-piri si můžete zakoupit nebo doma udělat sami. Domácí má několik výhod. Vydrží vám ve sterilované sklenici v lednici zhruba 2 měsíce. Můžete jí tedy využít kdykoli. Víte, co jste do ní vložili, takže žádné konzervanty, dochucovadla a ostatní nadbytečnosti. Omáčce si vyladíte podle svých preferencí a chutí.

Tip redakce: V létě určitě vyzkoušejte česnek pečený na grilu. Budete mlaskat!

Kde se vzala omáčka piri-piri?

Piri-piri je nejčastěji spojována s Portugalskem, její původ se pojí s chilli papričkami. Tyhle ostré holky se v období výprav za poznáním okolního světa projeli z Brazílie přes Afriku až do Indie. Kuchyně všech států mají podíl na vzniku této fenomální omáčky. Její součástí je samozřejmě česnek. Piri-piri je pálivá omáčka, která se používá na potírání masa, grilování a nakládání. Vy ji dnes vyzkoušíte na naložení masa.

Vzhůru na vaření, času je málo a hlad se neptá!

Nejprve si zakoupíte cca 12 kuřecích křídel. Křídla by měla být chlazená. Připravíte si omáčku Piri-piri a česnekový dip.

Jak na ďábelsky dobrou omáčku Piri-piri?

Variací na omáčku Piri-piri je velké množství, tedy kombinací základních ingrediencí. Každý tvrdí, že ten jeho je nejlepší, což vám dává prostor pro experimentování. Ukáži vám takový zlatý standard. Připravte si zhruba litrovou sklenici. Recept počítá s cca 0,5 litrem omáčky na marinování kuřecích křídel. Pokud ji budete chtít schovat a nevyužít všechnu, připravte si k ruce ještě vyvařenou, uzavíratelnou sklenici na uskladnění do lednice. Rajská jablíčka spařte, abyste je zbavili slupky. Odstraňte vnitřní tekutou část se semínky a rajčata nakrájejte na kousky. Nechce se vám krájet a nemáte doma kontrolora kvality? Hoďte všechno do mixéru a společně rozmixujte na omáčku. Dále si připravte červené chilli papričky. Vezměte si na ně rukavice. Není nic horšího, než když máte pocit, že vám pekelně hoří ruce. Zbavte je semínek. Pro drsoně je možné tam semínka nechat. Přidejte k rajčatům. Oloupejte česnek. Pokrájejte na menší kousky. Do mixéru je můžete zahodit klidně celé. Osolte, přidejte šťávu z citrónu a další tekuté ingredience: olivový olej, jablečný ocet a rum (někdo dává bourbon, někdo nic), když jsou ty svátky před vrátky. Rozmixujte do hladké kaše.

Andělská kuřecí křídla v akci

Připravte si pekáček. Naskládejte do něj chlazená kuřecí křídla. Osolte je a zalijte omáčkou Piri-piri. Přiklopte a nechce vše marinovat či odležet v lednici zhruba 3 hodiny. Můžete si omáčku připravit dopředu a v den pečení ráno vyndáte vše z lednice a za 2 minuty to do lednice opět vrátíte. Nic se nestane, pokud si přípravu uděláte večer a druhý den andělská křídla upečete. Ta variabilita a časová flexibilita je zkrátka lákavá záležitost. Jakmile jsou křídla uleželá, vyndejte je na plech s pečícím papírem. Proč? Nebudete muset umývat plech a to se vyplatí! Kuřecí křídla dejte péci do trouby nejlépe na horkovzduch na 30 až 35 minut na 180 °C a po té ještě na cca 10 minut při 220 °C.

Česnekový dip

Andělská křídla se pečou. Během té chvilky si připravte čertovsky výborný dip s česnekem. Vezměte si větší misku. Vyklopte si do ní jednu zakysanou smetanu. Do ní přidejte 2 až 3 stroužky česneku. Nedřete se, použijte strouhátko na česnek a na něm si pěkně najemno nastrouháte také zázvor. Zastříkněte troškou olivového oleje. Kdo je opravdu milovník česneku, zvolí česnekový olej nebo dokonce česnekový olej s chilli! Dochuťte solí, pepřem a zakápněte čerstvě vymačkanou šťávou z limetky. Pokud opravdu spěcháte nebo chcete kuchyni dnes věnovat méně své síly, můžete využít bohaté nabídky česnekových dipů z obchodu.

Upečená křidélka vypadají, jako by je z pekla vytáhly. V kombinaci s andělsky, sněžně bílým dipem jsou ideálním obědem či večeří v čase, kdy se dějí zázraky. Dobrou chuť!

Ingredience:

12 kusů kuřecích křídel

Omáčka piri piri (450 ml)

  • 3 – 4 masitá rajská jablíčka
  • 8 ks čerstvých chilli papriček
  • 3 stroužky česneku
  • 180 ml olivového oleje
  • 20 ml jablečného octa
  • 1 lžíce rumu
  • ½ citrónu
  • 1 kávová lžička soli

Česnekový dip

  • 1 zakysaná smetana
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • cca 1 cm zázvoru (oloupaného)
  • 1 lžička olivového oleje (česnekového oleje)
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 malá limetka

Přečtěte si také: Pomazánka z medvědího česneku - alternativa klasické česnekové pomazánky.