Dýňová polévka s česnekem 3x jinak
Autor: Ing. Barbora Hrubcová
Je to tady! Podzim! Pomalu se hlásí o slovo a nastává ten pravý čas na dobré, silné polévky, co zahřejí a mají říz. Rána jsou již chladná a na pavučinách se pohupují kapky první padlé mlhy. Pravá chvíle na ohřátí. Hurá, období dýni a polévek je zde. Dýňová polévka s česnekem je skvělou volbou.
Dýňová polévka s česnekem levou zadní
Vezměte si jako hlavní ingredienci dýni Hokkaido. Proč? Kromě toho, že má lahodnou chuť, tak se také nemusí loupat. A to chcete! Dýni umyjete, nakrájíte na měsíčky nebo na kusy dle vašich přání a dovedností. Menší kusy se budou vařit či péci rychleji. Nebojte, jde to jako po másle. Upozorňuji, neloupejte. Odstraňte semínka a vlákna, kterými jsou přichycena. Dýni dejte do hrnce, osolte a zalijte vodou. Vařte do měkka. Po uvaření v hrnci rozmixujte ponorným mixérem. Polévkovou směs přiveďte k varu a přidejte do ní 2 až 3 stroužky česneku. Využijte super struhátko na česnek. A je to hned. Chvilku povařte. Dochuťte solí, pepřem. Do středu talíře pusťte lžíci našlehané smetany a kolem nakapejte několik kapek česnekového oleje s nebo bez chilli. Vyberte podle toho, co máte rádi a jak moc potřebujete zahřát. Česnekový olej s chilli má malinko ostřejší ocásek, takže se hodí na zahřátí trochu více. Podávejte spolu s opečeným chlebem. Dobrou chuť!
Ingredience:
1x dýně Hokkaido
1x smetana 30 %
2 – 3 stroužky česneku
Sůl
Pepř
Česnekový olej s chilli nebo česnekový olej
Dýňová polévka s uzeným česnekem
Přípravu dýně již máte v malíčku. V obchodě vybereme dýni Hokkaido. Dýni umyjete, nakrájíte na měsíčky nebo na kusy dle vašich přání a dovedností. Tentokrát využijete troubu. Na plech na pečící papír (nemusíte pak umývat plech) rozložte na kusy nakrájenou dýni, pokapejte olejem, můžete lehce posolit. Nechce do měkka péci na cca 200 °C. Mezitím si připravte brambory. Zvolte větší hrnec na polévku, protože tam nandáme vše dobré a je toho dost. Brambory zbavte slupky, pokrájejte a dejte vařit do osolené vody s trochou kmínu. Po tom, co se dýně upeče, ji vložte k uvařeným bramborám. Brambory neslévejte. Vývar z brambor poslouží jako obohacený základ polévky. Brambory a dýni rozmixujte do hladka. Přidejte uzený česnek. Kdo nemá rád kousky, opět rozmixuje. Přiveďte k varu. Přilejte smetanu na zjemnění chutí a opět trochu povařte. Kdo může a má rád, tak přistrouhá decentně muškátového oříšku. Osolte a opepřete dle chuti. Na talíři můžete přidat do středu lžíci zakysané smetany a kolem dokola polévku pokapejte úžasným česnekovým olejem s chilli. Budete mít nejen chutný, ale také sexy talíř. Tajný tip na závěr. Pokud nechcete vařit brambory, tak seženete i zeleninový vývar ve skle. A pokud potřebujete mít i v zelenině trochu pocitu masa, dejte si místo zeleninového vývar masový. K polévce se hodí opečené krutony z chleba či toustového chleba. Dobrou chuť!
Ingredience:
1x dýně Hokkaido
Trocha slunečnicového oleje
3 ks velkých brambor
Kmín
Uzený česnek
1x smetana 30 %
Sůl
Pepř
Muškátový oříšek
Zakysaná smetana
Česnekový olej s chilli
Dýňová polévka s pečeným česnekem
Dýňová polévka s pečeným česnekem zaručeně ohromí i vaši tchýni a rozehřeje i ledovec. Opět vybereme dýni Hokkaido. Kamarádka dýně, která se nemusí loupat. Krásně ji umyjte, vyndejte semena a nakrájejte. Položte na pečící papír, ať nemusíte umývat plech. Zakápněte olejem a posolte. Dejte péci do trouby do změknutí na cca 200 °C. Vezměte alobal a česnekovou palici. Česnek zvolte český, ten má říz. Když jsme u toho řízu, tak seřízněte část česneku, kde byly kořeny. Položte na alobal, osolte, zakápněte olejem. Palici česneku zabalte do alobalu a přidejte do trouby k dýni. Brambory zbavte slupky, pokrájejte a dejte vařit do osolené vody s trochou kmínu. Hrnec zvolte větší, aby se vše krásně vešlo. Mrkev a petržel očistěte. Oboje nastrouhejte na struhadle a dejte na pánev, kde si před tím rozpustíte lžíci másla. Kořenovou zeleninu osmahněte. Po tom směs přidejte k uvařeným bramborám. Do hrnce ještě přidejte upečenou dýni. Z alobalu vyndejte česnek a několik stroužků vymáčkněte do polévky. Všechny ingredience rozmixujte do hladka. Přiveďte k varu a přilijte smetanu. Krátce povařte. Dosolte a opepřete podle chuti. Na talíři ozdobte skvělým česnekovým olejem s chilli. Česnekový olej s chilli zahřeje a je vždy po ruce. Podávejte s opečenými krutony z chleba. Polévka zasytí, chutná a ohromí. Dobrou chuť!
Ingredience:
1x dýně Hokkaido
Trocha slunečnicového oleje
1 lžíce másla
3 ks velkých brambor
2 ks mrkve
1 ks petržele
Kmín
Jedna palice česneku
1x smetana 30 %
Sůl
Pepř
Česnekový olej s chilli
Hotovou polévku můžete po uvaření posypat sušeným česnekem, který ji nejen ozdobí, ale také dodá vitamíny. Kdo chce si chce vychutnat opravdu jemnou chuť, může místo sušeného česneku použít sušený medvědí česnek.